“Bizim milliyetçiliğimiz mensup olduğumuz Millete bağlılığı ve sevgiyi ifade eder.”
MÜMTAZ TURHAN...
Mümtaz Turhan, Bilim, düşünce, fikir adamı, Türk sosyal psikolog ve Akademisyen.
Türkiye'de deneysel psikoloji çalışmalarını başlatmış ve sosyal psikoloji alanında çalışmalar yapmıştır.
Mümtaz Turhan, Erzurum Pasinler-Horasan doğumlu. 1916’da Rus işgali dolayısıyla ailesi ile birlikte Kayseri ve Bursa'ya göç etti. Orta öğrenimini Kayseri, lise öğrenimine Bursa Lisesi'nde başladı ve Ankara Lisesi'nden 1927'de mezun oldu.
Mümtaz Turhan, Yüksek öğrenim için devlet bursu ile 1928’de Almanya’ya gönderilerek Berlin ve Frankfurt üniversitelerinde psikoloji öğrenimi gördü. Frankfurt Üniversitesi’nde Tecrübî Psikoloji doktorası (1934) yaptı. 1928-1935 yılları arasında Almanya'da yaşadı.
Mümtaz Turhan, 1936'da Türkiye'ye döndü ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tecrübî psikoloji kürsüsünde asistanlığa başladı ve 1939'da doçent oldu. 1944 yılında British Council'in bursuyla İngiltere'ye gitti. 1948'de psikoloji profesörü oldu.
Mümtaz Turhan, 1949-51 yılları arasında Birleşmiş Milletler Sosyal Komisyonu’nda Türkiye temsilcisi olarak çalıştı. Almanca, İngilizce ve Fransızca gibi iki büyük Batı dilini bütün nüansları ile bilirdi.
Mümtaz Turhan, geçmişin Kültür değişmelerini "Kültür Değişmeleri" adıyla 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından kitap olarak yayımlandı.
1952'de İstanbul Üniversitesi Tecrübi Psikoloji Kürsüsü Başkanı oldu. 1962’de aynı üniversitede Tecrübî Psikoloji Enstitüsünü kurdu ve bu enstitünün müdürlüğüne getirildi
TURHAN'IN ESERLERİ VE ÖLÜMÜ
Turhan, Yaşadığı dönemde komünizm ve sosyalizm gibi moda akımlara iltifat etmediği için basından fazla ilgi görmemişti. Vatana bağlılık etrafında birleştirici bir duygu ve iradeden ibaret olan milliyetçiliğin hedefi olarak Türk milletinin en ileri medeniyete sahip tam bir millet haline gelmesini göstermiştir
Mümtaz Turhan, Üniversitedeki görevi yanında Türk Psikoloji Cemiyeti, Pedagoji Cemiyeti, Sosyoloji Cemiyeti, Muallimler Birliği, Türk Ocağı ve Türkiye Turist Cemiyeti’nin üyesi. Adına birçok okullar açıldı.
ESERLERİ:
Mümtaz Turhan'nın Kitap haline gelmemiş birçok Eserleri vardır. Eğitim sorunlarını ve Batılılaşmayı sorgulamıştır. Birçok çevirileri de vardır. Yayınlananlar:
*Yüz İfadelerinin Tefsiri
*Kültür Değişmeleri, Sosyal Psikoloji Bakımından Bir Tetkik,
*Maarifimizin Ana Davaları ve Bazı Hal Çareleri,
*Garplılaşmanın Neresindeyiz,
*Toprak Reformu ve Köy Kalkınması,
*Atatürk İlkeleri ve Kalkınma,
*Üniversite Problemi,
Mümtaz Turhan, Tarık Buğra ile birlikte çıkardığı Yol dergisinde “Yol’un Görüşü” başlığı altında başmakaleler yazdı.
Millet dergisinin Ocak 1943 sayısında “Niçin Milliyetçiyiz?” başlıklı yazısına şu yalın cümleyle başlar: “Bizim milliyetçiliğimiz mensup olduğumuz millete bağlılığı, sevgiyi ifade eder.”
Mümtaz Turhan, Türk Yurdu dergisinde (Kasım 1954), Ziya Gökalp için, “Millî oluşun tarihî seyrini çizen hadiseleri birbirine bağlamak zaruretini duyan bir ilim adamı için Ziya Gökalp’siz bugünkü Türkiye’yi düşünmek çok güçleşir” demiştir.
Mümtaz Turhan, İstanbul Üniversitesi Tecrübi Psikoloji Kürsüsü Başkanı iken 1 Ocak 1969’da karaciğer kanserinden öldü. Cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedildi.
Ruhun Şad Mekanın Cennet Olsun...
*Derleyen: Sefer EREN
ÜLKEMİZE VE MİLLETİMİZE YARARLI HER KONUDA ÖNDERLİK YAPMIŞ ŞAHSİYETLERİ UNUTMAYALIM İNŞALLAH...