Yahya Kaptan, Cesur ve atak bir gençti. 1910 yılında Makedonya'da amcasına saldıran bir Bulgar'la kavga etti ve onu öldürdü. Bu olay üzerine kaçarak dağa çıktı.
Yahya Kaptan, Balkan Harbi öncesindeki yıllarda Türk yerleşim yerlerine saldıran Bulgar ve Sırp çetelerine karşı koymak amacıyla kendi çetesini oluşturdu.
Mondros Ateşkes Antlaşması'ndan sonraki dönemde İttihat ve Terakki'nin kuvvetlerindendi. Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas Kongresi'ndeki tüm birliklerin tek çatı altında birleşmesi kararına uyarak kendi askerî kuvvetleriyle birlikte Kuvâ-yi Milliye'ye geçti.
Bunun üzerine çok mutlu olan Atatürk, Yahya Kaptan'ı onurlandırdı ve onu halka tanıttı. O dönemde, bu olay Kuvâ-yi Milliye için büyük bir kazanım oldu.
Bu sırada durumdan memnun olmayan
İstanbul Hükûmeti ve İttihatçılar kendi saflarındaki bu çözülmenin önüne geçmek için İstanbul'daki dönemin gazetelerinde, "Kuvâ-yi Milliye'de böyle bir eşkıyanın var olmasının yanlış olduğu; bu durumun Kuvâ-yi Milliye için bir kara leke olduğu" gibi karalayıcı yazılar çıkardı.
Bu haberlerden bir süre sonra da Yahya Kaptan, İstanbul Hükümeti tarafından ele geçirildi ve ensesinden yediği kurşunla 8 Ocak 1920'de öldürüldü.
Bu olaydan haberdar olan Atatürk, duyunca çok öfkelendi. Atatürk'ün; belediye başkanına "Bir Yahya Kaptan'a sahip çıkamadınız'' diye sitem etti.
Yahya Kaptan'ın katledildiği bölgenin dönemin belediye başkanı "bir heykel yaptıracaklarını ve böylece Atatürk'ün o bölgeyi de ziyaret edeceğini" duyurdu.
Atatürk yazmış olduğu eseri Nutuk'ta Yahya Kaptan'a 12-20 sayfa ayırdı; en çok yer sahibi olan kişi de Yahya Kaptan oldu.
Yahya Kaptan'ın Ölüm tarihi ve yeri:
8 Ocak 1920 (29 yaşında). Mezarı Dilovası Tavşancıl'dadır. Atatürk’ün emriyle adına anıt mezar yaptırılmıştır. İzmit'de adına mahalle vardır.
Ruhu Şad Olsun...
Derleyen: Sefer EREN
TARİHDE YAHYA KAPTAN'LAR GİBİ NİCE VATAN SEVERLER ÇIKMIŞTIR. BUNLARI UNUTMAYALIM İNŞALLAH...
#Yahya Kaptan #Kurtuluş Savaşı #Kuvâ-yi Milliye