Sefer EREN

Tarih: 14.01.2025 10:43

Millî Şair Mehmet EMİN YURDAKUL'U ANALIM (1869- 14 Ocak 1944)

Facebook Twitter Linked-in

 

MEHMET EMİN YURDAKUL...
Milletvekili, Türk Şairi, Millî Şair, Türk Ocakları'nın kurucu ve genel başkanı.
     Mehmet Emin Yurdakul, 1869 yılında İstanbul’da doğdu. Beşiktaş Askeri Rüştiyesi’nden sonra devam ettiği Mekteb-i Mülkiye’nin İdadi bölümünden ayrıldı, devlet memurluğuna başladı. 
     Mehmet Emin Yurdakul, 1899’da kaydolduğu İstanbul Hukuk Mektebi’ni öğrenimine ABD’de devam etmek için bu okuldan ayrıldı; ancak bu da gerçekleşmedi ve tekrar devlet memurluğuna döndü.
     Mehmet Emin Bey, İlk şiirini 1897’de Yunan Harbi sırasında Selânik’te Asır Gazetesi’nde yayımladı. “Cenge Giderken” adlı bu şiir ile ünlendi. 1899’da Türkçe Şiirler isimli bir şiir dergisi çıkardı. İstanbul’da Servet-i Fünûn'da,  şiirlerini yayımlamayı sürdürdü.

İTTİHATÇI VE TERAKKİ'Lİ OLUŞU
Mehmet Emin, İttihat ve Terakki Cemiyeti üyesiydi. Şiirleri ile hükümeti eleştirince 1907’de İstanbul’dan uzaklaştırılıp Erzurum’da görevlendirildi.
      Mehmet Emin, II. Meşrutiyet’in ilanının ardından Trabzon’a gönderildi. 
II. Abdülhamit’in tahttan indirilmesi ile sonuçlanan 31 Mart Olayı’ndan sonra İstanbul’a çağrıldı. 
       Mehmet Emin, 1909’da Hicaz, 1910’da Sivas valiliği yaptı. Çalışmasının engellendiği gerekçesiyle 1910 yılında istifa ederek İstanbul’a geri döndü.

TÜRK OCAKLARI'NIN KURULMASI.
Mehmet Emin, “Türk kültürü, dili ve sanatının geliştirilmesi amacıyla Temmuz 1911’de kurulan Türk Ocağı Derneği’nin kurucuları arasında girdi. 
       Mehmet Emin, Türk Ocağı'n ilk genel başkanı oldu ve çıkarılan Türk Yurdu Dergisi’nin sorumluluğunu üstlendi. Ancak henüz dergi çıkmadan İttihat ve Terakki Cemiyeti ile anlaşmazlığa düşünce Erzurum’a vali olarak atandı. 
      Mehmet Emin, 1912’de bu görevde iken emekliye ayrılmak zorunda bırakıldı. İstanbul’a dönüp Türkçülük düşüncesini yaymak üzere yayıncılık yapmaya devam etti.

MİLLETVEKİLİ DÖNEMLERİ
      Mehmet Emin, 1913’te Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nda Musul milletvekili oldu. Türk Ocakları’nın 1918 tarihli kongresinde “Hars ve İlim Heyeti” üyeliğine seçildi. 
     Mehmet Emin, 1919'da Millî Türk Fırkası'nın kurucuları arasında yer aldı.
İstanbul’un işgalinden sonra Mayıs 1919'da Sultanahmet Meydanı'nda düzenlenen mitingde şunları söyledi.

"Demir ve ateş; kardeşler ben bunlarla hiçbir vatan ve ırkın öldüğünü işitmedim. Şerefli bir tarih ve medeniyete, sağlam bir fazilet ve ahlâka, zengin bir şiir ve edebiyata, dinî ve millî ananelere, ırkî ve vatanî hatıralara mâlik olan bir milletin mahvolduğunu tarih göstermiyor..."

     Mehmet Emin, 1921’de Millî Mücadele'ye katılmak için halka ve orduya moral verici konuşmalar yapmak için Mehmed Âkif (Ersoy) ve Sâmih Rifat’la birlikte Anadolu’ya gönderildi. 
Antalya, Adana, İzmir yörelerinde dolaşarak halkın ve ordunun manevi gücünü arttırıcı konuşmalar yaptı. TBMM’de önce Şebinkarahisar, sonra Urfa ve İstanbul milletvekili olarak beş dönem görev yaptı. Milletvekilliğini ölümüne kadar sürdürdü.
       
MEHMET EMİN YURDAKUL ŞİİRİNİN GENEL ÖZELLİKLERİ:
Mehmet Emin’in bütün şiirlerinin ortak paydası halkı içinde bulunduğu karamsar ruh halinden, gerilikten, bilinçsizlikten kurtarmaktır. Kimliği ve tarihini hatırlatarak kendine güven duygusunu aşılamak maddî ve manevî açılardan kalkınmasını sağlamaktır. 
      Mehmet Emin Yurdakul; milliyetçi, idealist, halkçı ve medeniyetçi bir şairdir.
“milli romantik duyuş tarzı”nın ilk temsilcisidir. Bütün bu özelliklerinden dolayı edebiyat tarihimize “Milli Şair” unvanı ile anılmıştır.
     Mehmet Emin yazmaya şiirle başladı. İlk şiiri 1897’de Servet-i Fünun dergisinde yayınlandı.
Oldukça sade bir dil kullanmayı tercih etmiştir. Dili, kuru ve suni bir yapı arz etmiştir. Konularını toplum dertlerinden, sosyal-epik hayat sahnelerinden uyarıcı-öğretici, Ulusçu ve halkçı düşünce yönüyle şiirler yazmıştır. 
       Mehmet Emin, şiir konularını halkın hayatından ve Türk tarihinden almıştır.
İlk 'Cenke giderken' şiirinde;
"Ben bir Türk'üm; dinim, cinsim uludur;
Sinem, özüm ateş ile doludur.İnsan olan vatanının kuludur.
Türk evladı evde durmaz giderim."
Bu şiiri Türk Yunan Savaşı (1897) esnasında kaleme almıştır.
Bu yüzden "Türk Şairi", "Millî Şair" diye anılır.
       Mehmet Emin, Yusuf Akçura ile birlikte Milli Mücadele’ye katıldı. 1892 yılında Şeyh Cemâleddin Afgânî ile tanıştı ve onun fikirlerinden oldukça etkilendi. Düşüncelerinin şekillenmesinde büyük oranda Cemalleddin Efgani etkisi vardır. Efgani için “Beni o yoğurmuştur.” ifadesini kullanmıştır.
       Mehmet Emin, 25 Ocak 1943 yılında eşinin vefatından derinden etkiledi. 
14 Ocak 1944 yılında vefat eden Milli Şair, İstanbul Asri Mezarlığına defnedildi
Ruhun Şad Olsun...

Mehmet Emin Yurdakul’un Eserleri:
ŞİİRLERİ:
-Türkçe Şiirler (1899-1918)
-Türk Sazı (1914)
-Ey Türk Uyan (1914)
-Tan Sesleri (1915, 1956)
-Ordunun Destanı (1915)
-Dicle Önünde (1916)
-Hastabakıcı Hanımlar (1917)
-Turana Doğru (1918)
-Zafer Yolunda (1918)
-İsyan ve Dua (1918)
-Aydın Kızları (1919)
-Mustafa Kemal (1928, şiir ve düzyazı)
-Ankara (1939)

DÜZYAZI:
-Fazilet ve Asalet (1890)
-Türkün Hukuku (1919)
-Kral Corc’a (1923)
-Dante’ye (1928)


Orjinal Köşe Yazısına Git

— KÖŞE YAZISI SONU —