Tarih: 10.01.2025 11:04

İran'da Güney Azerbaycan Türklerine Susturma Operasyonu!"

Facebook Twitter Linked-in

İran'da Güney Azerbaycan Türklerine Susturma Operasyonu!

Gazeteci Araştırmacı: Mesut HARAY 

 

İran'da rejimin baskıları ve insan hakları ihlalleri, Güney Azerbaycan Türklerini hedef almayı sürdürüyor. Tahran Devrim Mahkemesi’nin 15. Şubesi, tek taraflı bir yargılama sonucu Azerbaycanlı 15 siyasi aktivisti toplamda 95 yıl hapis cezasına çarptırdı. Hukuki eksikliklerle dolu bu karar, İran’daki rejim karşıtı hareketlerin baskı altına alınma çabalarını yeniden gündeme taşıdı.

Mahkeme, aktivistleri “rejim aleyhine propaganda yapmak” ve “suç işlemek için toplanma ve iş birliği” suçlamalarıyla yargılarken, bazı sanıkların avukat tutma hakkını bile reddetti. Aktivistlerin bir kısmı yaklaşık bir yıldır geçici gözaltında tutuluyor. Dosyaları, hapis cezalarının onaylanması için Temyiz Mahkemesi’nin 36. Şubesi’ne gönderildi.

Rejimin insan hakları ihlallerine kurban giden isimler ve cezaları:

Hüseyin Piri: 5 yıl hapis

Abdulaziz Azimi Qadim: 6 yıl hapis

Araz Aman: 13 yıl hapis

Baqer Hacizadeh: 13 yıl hapis

Ayaz Seifkhah: 13 yıl hapis

Kamal Nuri: 3 yıl hapis

Taher Nagavi: 6 yıl hapis

Salar Taher Afşar: 5 yıl hapis

Vahid Asadi: 4 yıl hapis

Mürteza Parvin: 6 yıl hapis

Said Minayi: 5 yıl hapis

Süleyman Mühammadi: 3 yıl hapis

Fateme Ataşi hiyavi: 5 yıl hapis

Hasan Ebrahimi Şiran: 3 yıl hapis

Kerm Mardaneh Mostaalibeyglou: 5 yıl hapis

Bu ağır cezalar, Güney Azerbaycan Türklerine yönelik artan baskıları ve ayrımcılığı bir kez daha gözler önüne seriyor. Uzmanlara göre, İran'da etnik azınlıklara yönelik sistematik baskı ve özgürlüklerin kısıtlanması, ülkede toplumsal patlamaların kapıda olduğunu gösteriyor. Güney Azerbaycan Türklerinin yaşadığı bu insan hakları ihlalleri, uluslararası kamuoyunun dikkatine sunularak acil bir müdahale çağrısı yapılıyor.

Rejimin giderek sertleşen politikaları ve azınlıklara yönelik baskılar, İran’ın bir ayaklanma dalgasıyla karşı karşıya kalabileceğini işaret ediyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —