9311,88%-2,19
38,85% -0,32
44,87% -0,99
4344,50% 1,44
6989,75% 1,74
Hasan BARIN
Sayın Hocam, Meslektaşım, Kardeşim Nigar Hocamla beraberim, soruma, beni gururlandıran atanmasıyla ilgili başlamak istiyorum.
Sayın Hocam;
Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından resmen kurulan Batı Azerbaycan Cemiyeti'nin yurt dışındaki 'kadın elçileri' arasında yer almanız, özellikle bir hoca ve kardeş olarak beni son derece gururlandırdı. Batı Azerbaycan Cemiyeti'nin amacı nedir?
Nigar ÖGEDAY:
Batı Azerbaycan Topluluğu Başkanı, milletvekili Sayın Aziz Alekber'dir. Yönetim kurulu üyeleri ise ağırlıklı olarak milletvekillerimizden, Batı Azerbaycan topraklarından gelen bakanlardan, rektörlerden ve profesörlerden oluşmaktadır.
Ben de Batı Azerbaycan Topluluğu’nun dünyadaki 27 kadın elçisinden biriyim. Hepimizin ortak amacı, Sayın Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev’in imzasıyla kurulan teşkilatımızın hedeflerine ulaşmasına katkı sağlamaktır. Temsil ettiğim Kadın Kolları'nın başkanlığını ise milletvekili Sayın Melahet İbrahimkızı yürütmektedir.
Kısa sürede, Batı Azerbaycanlıların; özellikle kadınlarımızın ve çocuklarımızın meseleleri uluslararası kuruluşlarda gündeme taşınmıştır. Mayıs ayının ilk haftasında benim de katılacağım, Birleşmiş Milletler ile birlikte düzenlenecek olan:
Uluslararası Çevrim İçi Konferans – “Değişen Dünyada Birlikte Barış İçinde Yaşama Olasılığı”
(16 Mayıs Birleşmiş Milletler Barış İçinde Birlikte Yaşama Günü ve
21 Mayıs Kültürel Çeşitlilik Günü vesilesiyle)
3 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilecektir.
Hasan BARIN:
Batı Azerbaycan İcması Başkanı kimdir; Batı Azerbaycan İcması'ndaki sizin göreviniz nedir?
Nigar ÖGEDAY:
Batı Azerbaycan İcması, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in kararıyla 2022 yılı sonunda resmen kurulan ve 2023 yılı başında faaliyete geçen bir sivil toplum kuruluşudur. Amacı, tarihi Batı Azerbaycan topraklarından (günümüzde Ermenistan olarak bilinen bölge) sürgün edilen Azerbaycan Türklerinin haklarının korunması ve geri dönüşlerinin sağlanmasıdır.
Kuruluş Amacı:
20. yüzyıl boyunca Ermenistan'dan zorla göç ettirilen yüz binlerce Azerbaycan Türkünün tarihi, hukuki ve insani haklarını savunmak.
Uluslararası hukuk çerçevesinde bu insanların ata yurtlarına barışçıl geri dönüş hakkını talep etmek.
Bu sürecin dünyaya anlatılması ve Ermenistan’ın tarihî etnik temizlik politikalarının belgelenmesi.
Kuruluş Kararı:
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 24 Aralık 2022 tarihinde düzenlenen toplantıda bu konuyu dile getirdi.
Ardından 2023 başında resmî olarak kurulan Batı Azerbaycan İcması, Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'nın desteklediği bir yapı olarak faaliyet göstermeye başladı.
Merkez ofisi Bakü’dedir.
Faaliyetleri:
Geri dönüş hakkı için uluslararası kuruluşlarla görüşmeler yapmak.
Ermenistan’daki Azerbaycan Türk mirasının korunması ve belgelenmesi.
Eğitim, medya, hukuk ve diplomasi alanlarında çalışmalar yaparak kamuoyunu bilgilendirmek.
Tarihi belgelerin toplanması ve yayımlanması.
Arka Plan:
Batı Azerbaycan, tarihi olarak Azerbaycan Türklerinin yaşadığı bir bölgeydi. 1988-1991 yılları arasında Ermenistan’daki Azerbaycan Türkleri tamamen sürgün edildi.
Gorus, Zengezur, Mehri, Erivan gibi yerler bir zamanlar Türk nüfusun yoğun olduğu bölgelerdi.
1948-1953 ve 1988-1991 yılları arasında Ermenistan’dan yüz binlerce Azerbaycan Türkü zorla göç ettirildi.
Hasan BARIN:
Azerbaycan dışında yaşayan en değerli 27 kadından birisi olarak ta seçildiniz; beni şahsen kardeşiniz ve gazeteci mesleytaşınız olarak çok gururlandım. Bu konuda sizin duygularınızı da alabilir miyim?
Nigar ÖGEDAY:
Beni 27 kadın elçiden biri olmaya layık gören Devletimin değerli insanlarına gönülden teşekkür ederim. Bu şerefli misyonu taşımak büyük bir sorumluluk ister.
Şunu özellikle belirtmek isterim ki, Batı Azerbaycan Topluluğu'nda yeterince bilgili, birikimli ve vatansever hanımlar yer almaktadır. Bizler yurt dışında yaşayan kadınlarız. Genellikle ömrünü Batı Azerbaycan ve Karabağ gibi kutsal davalara adamış, karşılık beklemeden bu yolda mücadele etmiş, reklama değil emeğe değer veren, düşmana karşı dimdik duran kadınlardan oluşuyoruz. Yani bizler, bulunduğumuz ülkelerde Ermenistan'da kalan yurtlarımızın birer elçisiyiz.
Ataları o topraklarda yaşamış, ailesinden şehitler vermiş, gazileri olan bir neslin evlatlarıyız. Ben de her şeyden önce bir gazi kızı olarak, bu misyonun hem sorumluluk hem de şerefli bir görev olduğunun bilincindeyim.
İtiraf etmeliyim ki, bu teşkilatta olmasaydım da bu mücadelemi aynı azimle sürdürmeye devam edecektim.
Bu arada belirtmek isterim ki, Mayıs ayının sonunda Batı Azerbaycan’la ilgili İzmir’de düzenlenecek olan bir konferansa konuşmacı olarak davet edildim. Fakat inanın, konuşmacı olmaktan ziyade bu dava uğruna omuzda yük taşımaya her zaman hazırım.
Bir kez daha, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Topluluk Başkanımıza ve bu yolda emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim. Bu yolda atılan her adım, bizi 36 yıldır hasret kaldığımız vatanımıza, vatan toprağında yolumuzu gözleyen dedelerimizin mezarına bir adım daha yaklaştırmaktadır.
Sayın Hocam, yoğun işlerinizde röportaj ayırdığınız için çok ama çok teşekkür ederim.