9910,61%-0,9
35,45% 0,08
36,26% -0,14
3066,84% 0,09
4887,81% 0,00
Rusya "Müttefiki" Esad'a Nasıl İhanet Etti?
Rusya, Halep'in düşmesinin ardından devrik Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın, Suriye ordusuna İran'dan askeri yardım ulaştırmak için Hmeymim üssünü kullanma talebine yanıt vermemiş ve Esad da istifa etmeden önce birkaç gün boyunca Devlet Başkanı Vladimir Putin'le temasa geçememişti.
Bu açıklamayı, Esad'ın eski basın servisi başkanı Kamel Sakr, El Arabiya televizyonuna verdiği röportajda yaptı.
Sakr, eski Suriye Devlet Başkanı'nın Rus mevkidaşıyla birkaç kez temas kurmaya çalıştığında kendini "izole ve yalnız" hissettiğini söyledi.
Girişimleri 4 Aralık Çarşamba gününden 5 Aralık Perşembe gününe kadar devam etti. 8 Aralık'ta muhalifler Şam'ı ele geçirdi, Esad rejimi düştü ve ülkeden kaçarak Rusya'ya sığındı.
Sakr, Esad'ın Putin'e ulaşma çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Rusya Devlet Başkanı'nın Suriye özel temsilcisi Aleksandr Lavrentyev'i arayarak, kendisinden devlet başkanıyla iletişime geçmesini istediğini iddia etti. Lavrentyev, cumhurbaşkanının şu anda Belarus'ta bir ziyarette bulunduğunu ve kendisini arayamadığını söyledi. Putin, 6 Aralık'ta çalışma ziyareti kapsamında cumhuriyeti ziyaret etti.
Esad'ın eski sözcüsü, 5 Aralık Perşembe günü televizyonda konuşma yapmak istediğini söyledi. "Yaklaşık 400 kelimelik" bir konuşma hazırlamıştı ve "çok gergindi." Ancak eski cumhurbaşkanı konuşmasını önce cuma gününe, ardından cumartesi gününe erteledi. Suriye'den ayrılmadan önceki son saatlerde ise uçuşunu tamamen iptal etme kararı aldı.
Sakr'ın haberine göre, Esad, 8 Aralık gecesi yarısından sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda bir Rus askeri ataşesini kabul etti ve bu ataşe, Esad'ın ülkeden ayrılmasına yardımcı oldu. Önce Şam havaalanına, sonra Hımeymim havaalanına, oradan da Lazkiye'deki Rus üssüne, oradan da Rusya'ya götürüldü.
Kendisini taşıyan uçak koruma altına alınana kadar birkaç saat Hmeymim Havaalanı'nda kaldı.
Kurban VAHİDOV - Askeri-politik ve tarihsel araştırmacı - yazar